Producătorul rus de gaze Gazprom a declarat, duminică, că furnizarea de gaze către Europa prin Ucraina prin punctul de intrare Sudzha a fost de 44,1 milioane de metri cubi (mcm), în creștere față de 43,96 milioane de metri cubi sâmbătă, dar în scădere sensibilă față de jumătatea lunii.
O cerere de furnizare a gazului printr-un alt punct de intrare major, Sokhranovka, a fost respinsă de Ucraina, a spus Gazprom, relatează Reuters. Prin acest punct trece în mod normal aproximatv o treime din gazul livreat de Rusia Europei prin Ucraina și, în consecință, Gazprom a plătit mai puțin pentru tranzit, în iunie, a spus un oficial al Naftogaz, citat de Reuters.
„LLC Gas TSO raportează apariția unui caz de forță majoră, care face imposibilă continuarea transportului de gaze prin stația de măsurare Sokhranivka și prin stația de comprimare Novopskov de la frontieră, aflate în teritoriile ocupate. Prin stația de comprimare Novopskov din regiunea Luhansk tranzitează aproape o treime din gazul rusesc destinat Europei (circa 32,6 milioane de metri cubi pe zi)”, transmitea operatorul ucrainean, la începutul lunii.
În 12 mai, spunea operatorul ucrainean, tranzitul confirmat prin punctul Sudza era de 53,2 milioane de metri cubi, cu 27% mai mic decât în ziua precedentă, iar capaciatea totală a punctului este de 244 de milioane d emetri cubi pe zi, dar partea rusă nu au profitat de oportunitatea de a transfera tranzitul de la Sokhranovka la Sudzha.
Vineri, prețurile de referință la gaze naturale în Europa au continuat să scadă, îndreptându-se spre a treia săptămână de declin consecutiv, în urma diminuării temerilor privind întreruperea livrărilor din Rusia, a transmis Bloomberg, citat de Agerpres.
De altfel, Europa elaborează planuri de rezervă pentru situaţia în care ar exista o oprire completă a importurilor de gaze din Rusia, a declarat comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, într-un interviu pentru Financial Times, arată sursa citată. Planurile care sunt elaborate de Executivul comunitar ar include măsuri de raţionalizare a livrărilor de gaze către sectorul industrial, în timp ce gospodăriile ar fi exceptate, susţin mai multe surse din apropierea acestui dosar.
Înaintea declanșării invaziei în Ucraina, Uniunea Europeană importa 40% din necesarul său de gaze din Rusia. Exporturile de gaze naturale în ţările din afara fostei Uniuni Sovietice au scăzut cu 26,5%, în perioada 1 ianuarie – 15 mai, la 55,9 miliarde metri cubi de gaze (bcm), a anunţat, în 16 mai, gigantul energetic rus Gazprom, relatează Reuters.
Gazprom a mai anunțat că 193,8 bcm de gaze naturale în perioada 1 ianuarie – 15 mai, ceea ce reprezintă o scădere de 3,7%, de la an la an, potrivit Reuters.
Anterior, Gazprom a anunţat că profitul său net a urcat până la 2.093 miliarde de ruble (29 de miliarde de dolari) în 2021, de la 135,34 miliarde ruble în anul financiar 2020, afectat de pandemie, datorită creşterii preţurilor la petrol şi gaze naturale.
Compania controlată de statul rus mai transmisese că vânzările sale au crescut cu 62%, până la 10.241 miliarde de ruble, cel mai bun rezultat anual înregistrat vreodată, în timp ce profitul operațional a crescut de patru ori până la 2.411 miliarde ruble.
Înainte de acest anunț, Gazprom tăiase livrările de gaze către Polonia și Ungaria, la finalul lunii trecute – 27 aprilie, punând în aplicare decretul prin care, în contextul „operațiunii speciale militare” în Ucraina, Vladimir Putin a decis că toate țările care cumpără gaze rusești trebuie să le plătească în ruble.
Ulterior, în 21 mai, livrările de gaze naturale au fost oprite și către Finlanda, după cum a anunțat compania de energie de stat a Finlandei Gasum, după ce ţara nordică a refuzat să plătească furnizorului Gazprom în ruble, dar și după ce Finlanda a depus oficial candidatura pentru aderarea la NATO, în contextul creat de războiul din Ucraina.
Companiile din UE au găsit metode de a îndeplini cerințele Moscovei fără a încălca sancțiunile. Iar Europa a majorat importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a face faţă reducerii livrărilor rusești. Pe continent, aprovizionarea cu gaze de la terminalele de import a atins cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, arată Bloomberg, citat de Agerpres.